lauantai 20. helmikuuta 2010

Tanska

Tanskasta tulee monelle ensimmäisenä mieleen puhtaan energian ja tuulivoiman edelläkävijä maa. Ja juuri siellähän suuri kansainvälinen ilmastokokouskin vasta pidettiin. Tanska on vuosikausia tosissaan panostanut tällaisen imagon luomiseen ja onkin totta että tuulienergiaa tuotetaan siellä paljon. Tuuliteknologia onkin siellä nykyään merkittävä vientiartikkeli ja suuri työllistäjä.

Totuuden nimissä on kuitenkin muistettava että Tanskaa suurempia tuulivoiman tuottajia ovat esim. Britannia, Italia, Saksa, Ranska, jne, jne. Tanska kuitenkin tuottaa tuulivoimalla 20% sähkönkulutuksesta (kun ei tuule säätövoima ostetaan ulkomailta) mikä on eniten maailmassa. Usein mainitsematta jää että loput 80% tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla (Suomessa 50%), öljyllä 40% ja saastuttavimmalla mahdollisella tavalla eli kivihiilellä 20% ja loput maakaasulla. Uusiutuvien osuun primäärienergian kulutuksesta on 17 % (Suomessa 25%). Termillä viherpesu tarkoitetaan pinnallista ympäristöystävällisyyttä, joka ei ulotu mainontaa tai retoriikkaa syvemmälle.

Kuitenkin maailman mittakaavassa, noin kokonaisuutena, EU alue on tuulisähkötuotannossa edelläkävijä ja tuotantoa on nykyään tuplasti enemmän kuin USA:ssa. Kiina ja Intia seuraavat perässä ja niissä kasvuvauhti on hurja.

lauantai 6. helmikuuta 2010

Jumalan pikkusormi

Sain juuri luettua Risto Isomäen romaanin Jumalan pikkusormi. Kaiken kaikkiaan tämä toimintaa, scifiä ja hieman romanttisiakin elementtejä sisältävä teos oli varsin viihdyttävä lukukokemus. Kirjassa suomalainen turvallisuusekspertti Lauri saa tehtäväkseen suojella valtavaa aurinkotuulivoimalan rakennushanketta Saharassa. Paikalliset kutsuvat tornimaista rakennelmaa nimellä Jumalan pikkusormi. Terroristit, länsimaisten öljy-yhtiöiden tukemana, pyrkivät sabotoimaan hanketta. Hankkeeseen sisältyy myös Saharan palauttaminen jälleen vehreäksi eräänlaisten valtavien ilmankostuttimien avulla. Aurinkopaneeleita valmistetaan paperikoneen tapaisilla laitoksilla metritavarana erittäin edulliseen hintaan.

Erityisen kutkuttavaksi ja ajankohtaiseksi tarinan tekee se että saksalainen Desertec-ryhmä todellakin kaavailee juurikin suurimittaista aurinkoenergian tuotantoa Afrikkaan ja sähkön tuontia sieltä Eurooppaan ja toiseksi Yhdysvaltalainen Nanosolar kehittää juurikin menetelmää erittäin edullisten aurinkopaneelien valmistamiseksi rullatavarana.
Suosittelen.

tiistai 2. helmikuuta 2010

Levälöpöä

Nykyään kaikki merkittävät öljy-yhtiöt (mm. Exxon Mobil ja Shell) tutkivat tosissaan levän viljelyä biopolttoaineen raaka-aineeksi. Hieman yllättäen jo lähes kymmenen prosenttia Yhdysvalloista käytetyistä nestemäisistä polttoaineista on biopolttoaineita. Tästä suurin osa on maissista valmistettua bioetanolia. Polttoaine tuotantoon käytetty peltopinta-ala on kuitenkin pois ruoantuotantoalasta tai sitten metsiä on hakattava. Sama ongelma koskee Neste Oilin käyttämän palmuöljyn tuotantoa.

Jos biopolttoainetta voidaan valmistaa meressä kasvatetusta levästä ei sen tuotanto syö muuta viljely tai metsä pinta-alaa. Merta kyllä riittää ja hehtaarilta saatava leväsato on omaa luokkaansa maaviljelykasveihin verrattuna. Kun esimerkiksi hehtaari maissipeltoa tuottaa vuodessa 2350 litraa biopolttoainetta niin hehtaarin leväviljelys tuottaa muhkeat 19000 litraa eli luokkaa 7x enemmän. Vaikuttaa lupaavalta.

Leväpolttoaineen merkittävä kaupallinen tuotanto on mahdollista jo viiden-kymmenen vuoden päästä. Tällä hetkellä etsitään ja jalostetaan mahdollisimman tuottoisia levälajeja.