tiistai 2. helmikuuta 2010

Levälöpöä

Nykyään kaikki merkittävät öljy-yhtiöt (mm. Exxon Mobil ja Shell) tutkivat tosissaan levän viljelyä biopolttoaineen raaka-aineeksi. Hieman yllättäen jo lähes kymmenen prosenttia Yhdysvalloista käytetyistä nestemäisistä polttoaineista on biopolttoaineita. Tästä suurin osa on maissista valmistettua bioetanolia. Polttoaine tuotantoon käytetty peltopinta-ala on kuitenkin pois ruoantuotantoalasta tai sitten metsiä on hakattava. Sama ongelma koskee Neste Oilin käyttämän palmuöljyn tuotantoa.

Jos biopolttoainetta voidaan valmistaa meressä kasvatetusta levästä ei sen tuotanto syö muuta viljely tai metsä pinta-alaa. Merta kyllä riittää ja hehtaarilta saatava leväsato on omaa luokkaansa maaviljelykasveihin verrattuna. Kun esimerkiksi hehtaari maissipeltoa tuottaa vuodessa 2350 litraa biopolttoainetta niin hehtaarin leväviljelys tuottaa muhkeat 19000 litraa eli luokkaa 7x enemmän. Vaikuttaa lupaavalta.

Leväpolttoaineen merkittävä kaupallinen tuotanto on mahdollista jo viiden-kymmenen vuoden päästä. Tällä hetkellä etsitään ja jalostetaan mahdollisimman tuottoisia levälajeja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti