sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Turvallisuuskulttuuri

Mitä yhteistä on Meksikonlahden Deepwater Horizon porauslautan, Tsernobylin ja Challenger sukkulan räjähdyksillä?
Kaikissa niissä oikeesti töitä tekevät insinöörit ja teknikot tiesivät että nyt mennään riskirajoilla ja kohta posahtaa. Kaikissa niissä he raportoivat ongelmista ylöspäin ja kaikissa tapauksissa joku superpaskiainen iso pomo päätti kuitenkin jatkaa.

Meksikonlahdella öljynporauslautta oli vastikään katsastettu mutta ne raportoidut 400 havaittua ongelmaa mm. turvallisuusjärjestelmässä oli jätetty korjaamatta. Lisäksi turvajärjestelmät oli yksinkertaisesti käännetty pois päältä.

Tsernobylissäkin turvajärjestelmä käännettiin pois päältä kun haluttiin tehdä kokeiluja jotka nimenomaan kiellettiin laitoksen käyttömääräyksissä.

Challengerin tapauksessa kumitiivisteiden ongelmat olivat tiedossa ja ohjeistuksen mukaan sukkulaa ei olisi saanut laukaista niin kylmällä ilmalla.

Vastikään lukemani fyysikko Richard Feynmanin "Mitä siitä, mitä muut ajattelevat?" on muuten yllättävän viihdyttävä kirja Challenger-onnettomuuden tutkijalautakunnan työstä. Se sisältää myös sellaisenaan lautakunnan loppuraportin F-liitteen. Sen liitteen joka aluksi haluttiin jättää julkaisemmatta ja jossa onnettomuuden tosiallinen syy eli heikko turvallisuuskulttuuri johtoportaassa paljastetaan.

torstai 9. syyskuuta 2010

Hiilidioksidi takaisin tankkiin

Yhdysvaltalaiset ja Sveitsiläiset tutkimusryhmät ovat kehittäneet menetelmän polttoaineen valmistamiseksi hiilidioksidista ja vedestä. Aurinkoenergialla hiilidioksidi muutetaan kovassa kuumuudessa hääksi ja vesi hapeksi ja vedyksi. Häkä ja vety muutetaan Fischer-Tropsch-menetelmällä polttoaineeksi joka sopii sellaisenaan nykyautoihin. Kuulostaa uskomattomattomalta mutta on totta. Reaktoreissa on vielä ongelmia eikä tuotanto ole vielä taloudellisesti kannattavaa. Menetelmää kehitetään yhä. Saapas nähdä mihin tämä mielenkiintoinen tutkimushaara vielä johtaa..

p.s. Neste Oil alkaa käyttää Raision tuottamaa ylijäämä rypsiöljyä biodieselin raaka-aineena. Kysymys on rehuvalkuaistuotannon sivutuotteena syntyvästä rypsiöljystä, jota ei käytetä elintarviketuotannossa. Hyvä homma.