torstai 8. joulukuuta 2011

Melko kallista

Kannattaako pienen ihmisen investoida tuulivoimaan? Tässä pari karkeaa laskelmaa aiheesta:

Jos laittaisi oman pientuulivoimalan: Esimerkiksi Bergey XL.1 ThermoSunilta maksaa 3480;- ja keskimääräisen tuulennopeuden vuodessa ollessa 4 m/s on laskennallinen tuotto 1013 kWh vuodessa. Jos sähkön hintana (mukaan lukien siirto) pitää 0.11 e/kWh niin se tuottaisi vuodessa 111;- ja investoinnin takaisinmaksuaika olisi siis 31 vuotta. Ei hyvä.

Entäs osakkuus tuulivoimalasta sitten: Yksi Lumituulen osake oikeuttaa ostamaan 500 kWh 5,55 snt/kWh hintaista sähköä vuodessa. Jos sähkön hinta muuten olisi 6,55 snt/kWh niin säästöä tulisi 5;- vuodessa. Osakkeita on naftisti saatavilla ja hinnat vaihtelee mutta jos hinta osakkeesta olisi vaikka 300;- niin investoinnin takaisinmaksuajaksi tulisi 60 vuotta.

Yhtäkkiä innostukseni tuulivoimaan kärsi pahan inflaation.

Lisäys 17.12.: Pakko vielä lisätä että tuulivoimalan osakkuudessa on kyllä sekin pointti että osakkeen voi sitten myöhemmin myydä pois ja siitä voi saada jopa paremman hinnan kuin millä sen hankki kun sen sijaan oman pientuulivoimalan kanssa pitkässä juoksussa käsissä on vanha mylly jota kukaan ei halua ja joka lopulta tulee käyttöikänsä päähän. Eli vaikka edellinen yli yksinkertaistettu laskelma ehkä muuta näyttää niin pidän osaketta silti parempana sijoituksena. Sen voi laskea niinkin että sijoitukselle saa 1.7% vuosituottoa eli parempi kuin pankkitili. Ja voi siitä saada vielä osinkoakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti