lauantai 5. toukokuuta 2012

Hirveää tuhlausta

Öljyn mukana öljykentiltä nousee maasta myös maakaasua. Joskus kaasua ei ole niin paljon, että sitä varten kannattaisi rakentaa kaasuputki. Niinpä sadat öljykentät polttavat kaasun ilmaan, koska ne haluavat vain öljyn. Tätä kutsutaan soihdutukseksi. Öljykentät voivat päästää kaasun myös suoraan ilmakehään mutta se lämmittää ilmastoa kaksikymmentäkertaisesti hiilidioksipäästöihin verrattuna joten tässä mielessä soihdutus on ekoteko.

Hukkaan poltettavaksi päätyvä kaasu riittäisi tuottamaan esimerkiksi kaiken Saksan tarvitseman sähkön. Ilmaan poltetun maakaasun arvo on 20 miljardia dollaria. Soihdutus on yksi suurimmista hiilidioksidipäästäjistä. Hiilidioksidi päästöjä syntyy näin 400 miljoonaa tonnia joka vuosi ja se vastaa 70-80 miljoonan auton päästöjä tai koko Suomen hiilidioksidipäästöjä 10 vuoden ajalta. Soihdutus aiheuttaa paljon myös muita ympäristö- ja terveysongelmia. Eniten soihduttaa Venäjä. Ratkaisu olisi että valtiot kieltäisivät lailla soihduttamisen ja siihen tähtää myös Maailmanpankki. Venäjällä on tulossa voimaan soihdutuksen kieltävä laki vuonna 2014.

Wärtsilä on keksinyt alkaa myydä öljykentille maakaasun polttomoottoreita joilla kaasusta tehdään sähköä kentän omiin tarpeisiin. Investoinnin takaisinmaksuaika on vain muutamia vuosia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti