sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Kuntopyörällä sähköä

Rakensin ensimmäisen versioni kuntopyörästä joka tuottaa sähköä. Tämä on tuplahyödyllinen vehje: samalla kun kunto kohenee niin tulee tuotettua myös ilmaista sähköä tai sama toisin: samalla kun tuottaa ilmaista sähköä myös kunto kohenee. Ei tuotetulla tehomäärällä tietenkään mitään omakotitalon sähkölämmitystä pyöritetä mutta onhan se pienikin tuotanto jotain.

Rakensin laitteen vanhasta vaihdepyörästä laittamalla vetohihnan takapyörän ympäri ja se pyörittää auton generattoria (Biltemasta 89 eur). Generaattorin mukana ei ollut mitään ohjeita ja kesti tovin ennenkuin tajusin että virtaa tulee syöttää jännitesäädin (D+) liitäntään joka magnetisoi pyörivän osan ennenkuin sähkön tuotanto alkaa. Myöskään maa-liitintä ei ollut vaan johdot tuli vain yhdistää runkoon. Tämä ensimmäinen versio ottaa säätövirran akusta ja lähtövirta menee invertteriin jossa sitten on normaali 230V AC pistoke.

Tuotettu sähkö riittää juuri ja juuri invertterille jonka takia sen output on pätkittäistä. Akulla tasaaminen varmasti parantaisi tätä tilannetta huomattavasti. Myös vetohihnan kiristykseen pitäisi kehittää joku systeemi.

Laitteen rakentamisesta esittelevä video löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti