Lämpövoimakone on termodynaaminen systeemi, joka muuttaa lämpöä mekaaniseksi työksi hyödyntäen lämpölähteen ja ympäristön lämpötilaeroa. Vaikka yleensä lämpövoimakoneita käytetään korkeissa lämpötiloissa ja kuumuus tuotetaan esimerkiksi kivihiiltä tai öljyä polttamalla tai ydinvoimalla niin lämpövoimakoneen teoria kuitenkin on sellainen että saatu energia itseasiassa tuotetaan hyödyntämällä lämpötila eroja. Energiaa voidaan tuottaa myös matalissa lämpötiloissa kun vain käytettävissä on riittävä lämpötilojen ero. Energiaa voidaan siis tuottaa myös esimerkiksi hyödyntämällä kylmän talvi-ilman ja maan lämmön välistä eroa (esim. jos on -20C pakkasta ja routarajan alapuoella maan lämpö yli 0C niin käytettävissä on 20K asteen ero). Käyttämällä vaikka kemikaalia jonka höyrystymis piste on -2C voidaan se höyrystää maan lämmöllä, pyörittää turbiinia ja jäähdyttää jälleen nesteeksi ulkoilman kylmyydellä. Kesällä prosessia voi pyörittää toisinpäin eli valitsemalla esim kemikaalin jonka höyrystymislämpötila on +10C ja höyrystämällä se ulkoilman lämmöllä ja nesteyttämällä jälleen maan viileydellä. Mielenkiintoinen aihetta sivuava suomenkielinen sivusto löytyy täältä. Etsin aiheesta hieman lisätietoja ja yllätykseni eräs variaatio menetelmästä on myös patentoitu.
Joka omakotitalon sähköntuotantoon sopivia kaupallisia valmiita järjestelmiä en löytänyt. Ilmeisesti näin tuotettavissa oleva energia jää varsin vähäiseksi suhteessa tarvittavan laitteiston kustannuksiin.
Kuntopyörästä
Olen aiemmin blogissani kirjoittanut sähköä tuottavasta kuntopyöräprojektistani. Sain viimein kokeiltua uutta paremmin tarkoitukseen sopivaa (pienille kierrosluvuille tarkoitettu kestomagneeteilla toteutettu) generaattoria. Uusi video aiheesta löytyy jälleen YouTubesta.
keskiviikko 30. joulukuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti