tiistai 5. tammikuuta 2010

Sananen "energiansäästölampuista"

EU pakottaa meidät käyttämään ns. energiansäästölamppuja. On aika yllättävää että hehkulamput (pienimpiä lukuunottamatta) kiellettiin ihan kokonaan. Eikö asiallisempaa olisi lätkäistä niille vaikka haittavero. Monien muiden haitallisten asioiden käyttöä (alkoholi, tupakka, makeiset) rajoitetaan haittaverolla mutta niiden täydellinen kielto ei varmasti menisi läpi. On erikoista että hehkulampujen kielto meni läpi vaikka

1) Energiansäästölamput sisältävät erittäin myrkyllistä elohopeaa. EU kielsi elohopeaa sisältävien laitteiden kuten kuumemittarien käytön. Vaikka yhdessä lampussa elohopeaa on vain vähän niin niitä käytetään niin paljon että ympäristökuormitus on ainakin 1000x kertaa suurempi kuin jollain kuumemittareilla.

2) Tutkitusti (esim. VTT tutkinut) kylmässä maassa kuten Suomessa hehkulamppujen vaihtaminen energiansäästölamppuihin lisää muun lämmityksen tarvetta. Tilanteissa joissa asunto lämmitetään fossiilisilla energialähteillä mutta sähkö tuotetaan ei fossiilisilla lampun vaihto lisää hiilidioksidikuormitusta. Tällainen on tilanne esimerkiksi jos asut öljylämmitteisessä talossa tai talossa joka on kiinni fossiilisilla tuotetussa kaukolämmössä ja sähkö tulee esim Fortumilta joka ei myy kuluttajille kuin fossiilitonta sähköä. Tämä on tilanne sadoissatuhansissa suomalaissa kotitalouksissa.

Lisäksi energiansäästölamput ovat tutkitustikin usein luvattoman huonolaatuisia. Sekä
3) valaistusteho,
4) valon laatu että
5) käyttöikä jäävät usein kauas luvatuista arvoista.
6) Pakkasessa ne eivät *koskaan* saavuta luvattua valaistus tehoa (pihavalaistus suomessa).

7) Monissa vanhemmissa arvokkaissa kattokruunuissa ne näyttävät hölmöiltä tai eivät sovi niihin ollenkaan.

8) Jotkut lamput myös säteilivät ympäristöönsä selvästi enemmän kuin mitä normit sallivat esimerkiksi tietokoneiden näyttöpäätteille

9) Asiantuntijat varoittavat tällaisen huonolaatuisen kapeaspektrisen valon käytön pitkäaikaisvaikutuksista.

10) Säästölamppujen vaatiman loistehon kompensoinnin on laskettu maksavan verkkoyhtiöille satoja miljoonia.

Ei voi kuin ihailla energiansäästölamppujen valmistajien lobbaustoimia Brysselissä. Tämä on niille multimiljardi bisnestä joten päättäjien voiteluun käytetyt miljoonat ei tunnu missään. Eikä se että ympäristömyrkky- ja hiilidioksidipäästöt vain lisääntyvät.
Tämä itkuvirsi siis koskee vain ns. tavallisia energiansäästölamppuja. LED lamput varmaan ovat hyviä sitten jos ne joskus vuosien päästä saadaan riittävän tehokkaiksi ja edullisiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti