lauantai 27. maaliskuuta 2010

Kälkättimien käyttöliittymistä

Kännyköiden kuten muidenkin laitteiden käyttöliittymät on perinteisesti toteutettu painonapeilla siis näppäimillä. Viime aikoina kosketusnäyttöjen yleistyessä on alettu käyttää näytöllä näkyviä virtuaalinäppäimiä. Kännykässä tämä ei välttämättä ole aina kovin toimiva ratkaisu. Ainakin itselläni nykyisen matkapuhelimeni kosketusnäyttö ottaa helposti vahingossa puhelun aikana kosketuksia poskiparrastani ja puhelu menee tahattomasti äänettömälle tai kaiutintilaan.

Resistiivistä kosketusnäyttöä pidän ehdottomasti parempana kuin kapasitiivista koska sitä voi käyttää myös hanskat kädessä ja se on tarkempi. Viimeaikoina on paljon hypetetty kapasitiivisiä näyttöjä niiden tarjoaman usean yhtäaikaisen kosketuksen tuen vuoksi. Itse en koe monikosketusta tarvitsevani ja harmittaa jos pian kaikissa malleissa on tällainen. Sitten ei laitetta enää talvella voi hanskat kädessä käyttää.

Muitakin innovatiivisiä tapoja virtuaalinäppäimistön toteuttamiseksi on olemassa ja lisää kehitteillä. Esimerkiksi laserilla jollekin pinnalle heijastettava virtuaalinäppäimistö. (Katso video.) Toinen jännittävä idea on käyttäjän oman käden käyttäminen näppäimistönä. (Katso video.)
Myös täysin poikkeavia vaihtoehtoja näppäimistölle on olemassa. Esimerkiksi laitteiden ohjaaminen ajatuksen voimalla kehittyy kovaa vauhtia. Tässä videossa ohjataan Nokia N900 päätelaitetta ajatuksella.

p.s. Tämä kirjoitus nyt ei liittynyt energiaan mitenkään. Huomautan että jo ensimmäisessä postauksessani uhkasin käsitteleväni mitä vain vastaan tulevia kiinnostavia aiheita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti