sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Hiljaista lämpöä kiitos

Laitoin suorasähkölämmitteiseen omakotitalooni ilmalämpöpumpun syksyllä 2007. Laite on sinänsä toiminut ja lämpöä riittänyt (kovimpia pakkasia lukuunottamatta). Sähkön kulutusta olen hyvinkin tarkasti seurannut ja arvioisin että laite säästää tämän hetkisellä sähkönhinnalla noin 300 euroa vuodessa ja maksaa itsensä takaisin viidessä vuodessa. Sähkön hinnan jatkuvasti noustessa säästö tietysti kokoajan lisääntyy ja takaisinmaksuaika lyhenee. Kesällä voi tarvittaessa viilentää.

Haittapuolena on että laite ääntelee melkoisesti. Sen pitämä ääni oli pikkuhiljaa salakavalasti kokoajan voimistunut ja noin 3 vuoden käytön jälkeen (heti takuun umpeuduttua) ääni alkoi rassata jo siihen malliin että kutsuin huoltomiehen. Laakerin vaihdon jälkeen se oli taas varsin miellyttävän hiljainen. Mutta nyt vajaa vuosi korjauksen jälkeen se on taas alkanut pitää ajoittain kovempaa ääntä. Ääni on hieman erilaista ja epäilen että ainakaan sama laakeri ei ole kyseessä. Koska ääni on vain ajoittaista ei oikein voi kutsua huoltomiestä koska minun tuurillani se ei varmasti äännä sielloin kun se tulee.

Uusimmassa Tieteen kuvalehdessä oli pikku juttu norjalaisessa Stavangerin yliopistossa kehitteillä olevasta lämpöpumpusta joka koostuu tuhansista kuutiomillin kokoisista Peltier-elementeistä. Mielenkiintoiseksi laitteen tekee se että siinä ei ole yhtään liikkuvaa osaa, se on täysin hiljainen ja kestää toiminnassa keksijöidensä mukaan 10 000 vuotta. Ei paha. Tutkijat uskovat että kaupalliset mallit valmistuvat 5-10 vuoden kuluessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti