Olen useita vuosia ottanut omakotitaloni sähkömittarin lukeman ylös aina kuukauden vaihtuessa ja laskenut kk-kulutuksen. Talteen olen ottanut myös kuukauden keskilämpötilan (Oulussa). Tällaisesta datastahan voi helposti kehittää mitä erilaisimpia diagrammeja.
Alla oleva diagrammi esittää sähkönkulutukseni maaliskuussa ja maaliskuun keskilämpötilan eri vuosina. Ulkolämpötilalla ja lämmityksen tarpeella on luonnollisesti yhteys. Talossa on suora sähkölämmitys ja syksystä 2007 asti myös ilmalämpöpumppu. Vuosien 2008, 2009 ja 2011 maaliskuun keskilämpötila on lähellä vuoden 2004 lukemaa mutta ilmalämpöpumpun ansiosta sähkönkulutus vähäisempää. Vastaavasti vuotta 2010 voi verrata vuoteen 2005. Tietenkin vuosien varrella on kertynyt koko ajan lisää kaikkea sähköä syövää viihde ym. elektroniikkaa joten lämpöpumpun tuoma säästö lienee vielä isompi kuin kuvasta näyttää.
Tässä vielä vastaava kuvaaja toukokuulta. Vertaa sähkönkulutusta vuosina 2008 ja 2005 sekä 2009 ja 2006 jolloin keskilämpötilat olivat suunnilleen samat. Huomaa että tässä kuvaajassa keskilämpötila on +-asteita eikä pakkasasteita kuten edellisessä joten tässä korkeampi pylväs tarkoittaa vähemmän lämmitystarvetta kun edellisessä kuvassa korrelaatio on päinvastainen.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Olen itsekin ottanut aina kuukauden vaihtuessa talteen kk-kulutuksen sekä kuukauden keskilämpötilan. Ilmojen lämmetessä tuuletus syö sähköä. Meillä siis vain perinteiset tuulettimet ovat olleet käytössä. Kylmällä ilmalla taas lämmitys syö sähköä. Suomen ilmasto toki edesauttaa ja tällaisia pidempiä jaksoja on vähemmän, missä selvästi suurempi sähkönkulutus. Olemme miettineet ilmalämpöpumppua yhtenä vaihtoehtona koska monien sivujen perusteella tällä ratkaisulla voisi säästää sähköä. https://www.tjj-tekniikka.com/ilmalaempoepumppu
VastaaPoista