sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Tehokasta

Karttulalaisen keksijä Timo Heimosen kehittämä hyötykaasugeneraattori tuottaa tavallisesta puuhakkeesta, vedestä ja ilmasta lämpö- ja sähköenergiaa. Se eroaa perinteisestä puuvoimalaitoksesta siinä, että energiaa ei tuoteta puuhakkeella, vaan haketta käytetään kemiallisessa prosessissa eräänlaisena sytykkeenä vedyn irrottamiseksi vedestä. Vetykaasu voidaan käyttää joko polttoaineena tavallisissa lämpökattiloissa, tuottaa aggregaatissa sähköä tai nesteyttää biodieseliksi. Polttoprosessin hyötysuhteeksi on mitattu sata prosenttia. Tähän asti on yleensä tarkasteltu näitä polttolaitoksia sillä tavalla, että se energia tulee vain puun poltosta. Tässä hakkeesta saadaan tietty energia, mutta tätä prosessia ei tehdä varsinaisesti hakkeella. Hakkeesta otetaan vain energia, jolla saadaan katalyyttien avulla madallettua kynnystä, jolla vesi saadaan hajotettua ja vetyä irti. Sitä kautta on päästy aivan uskomattomiin tuloksiin. Hyötykaasugeneraattorissa haketta kuluu vain kolmannes perinteiseen hakelaitokseen verrattuna, joten investoinnin takaisinmaksuaika on keskimäärin 4–5 vuotta.

Alunperin Timon tavoitteena oli tuottaa omaan kotiin lämpö ja sähkö sekä autoon polttoaine mutta yhteistyö HT Enercon kanssa johti laitoksen kaupalliseen tuotantoon huomattavasti suuremmassa mittaluokassa. Tämmöisiä pellepeloton tarinoita on todella mukava lukea.

tiistai 15. toukokuuta 2012

Kalanperkuujätteet tankkiin ja menoksi

Neste Oil on aloittanut kalanjalostusjätteen käytön NExBTL-dieselinsä tuotannossa Singaporen jalostamollaan. Jalostettava rasva on eroteltu Kaakkois-Aasiassa viljellyn pangasius-kalalajin perkausjätteistä sen jälkeen, kun ruuaksi kelpaavat osat on fileoitu talteen. Kalarasvajäte-erästä valmistetulla dieselillä saavutetaan noin 84 prosenttia fossiilista dieseliä pienemmät kasvihuonekaasupäästöt.

Tämmöinen ruoantuotannon sivutuotteiden jalostaminen polttoaineeksi on hyvinkin kannatettavaa toimintaa. Ruokakasvien energiakäytön on pelätty nostavan ruoan hintaa mutta tämänhän periaatteessa voisi jopa laskea ruoan hintaa koska kala näin kokonaan hyödyntämällä siitä saadaan enemmän tuloja.

lauantai 12. toukokuuta 2012

Sähköpolkupyörästä vielä

Olen nyt pari viikkoa kulkenut töissä tämmöisellä Crescent sähköpolkupyörällä. Se on kyllä kevyttä menoa ja tosi hauskaa. Pyörä kulkee helposti lain sallimat 25km/h ja sillä vauhdillahan sujahtelee suurimmasta osasta pyöräilijöistä ohi niin että viuhahtaa, ylämäissä ihan naurattaa. En ennen ole käyttänyt pyöräilykypärää mutta nyt olen alkanut käyttää sen verran hurjaa kyytiä se on. Akusta riittää yhdellä latauksella virtaa noin 50 km matkalle ja kun edestakainen työmatkani on n. 22km niin pari päivää kulkee yhdellä latauksella. Pyörän mukana tulevalla laturilla akku latautuu tyhjästä täyteen noin viidessä tunnissa. 250W sähkömoottori sijaitsee pyörän etunavassa joten tämä on siis etuvetoinen pyörä! Oma polkeminen toki välittyy takarenkaaseen ihan normaalisti.

Moni ehkä pitää sähköpyörää vuoden turhakkeena mutta tämä on oikeasti hyvä. Oma työmatkani on sen verran pitkä että normaali pyörällä sitä ei tule kuljettua kun siinä tulee niin hikikin että pitäisi suihkussa käydä. Sähköavusteisella pyörällä ei tule hikikään mutta kuitenkin siinä saa ulkoilua ja kevyttä liikuntaa samalla. Sähkön hinnaksi per kilometri ei tule kuin joku sentti eli ei paljon mitään. Olen laskenut että oman autoni bensan kulutuksella säästän tällä pyörällä työmatkat kulkemalla noin 3 euroa päivässä eli 15 euroa viikossa. Lisäksi on muitakin ajoja kuin työmatkat. Kun pyörä maksoi 1490;- niin periaatteessa todella ahkerassa käytössä se maksaa itsensä takaisin parissa vuodessa jos sillä todella kulkee auton sijasta. Itse kuitenkin talvella ja sateella kuljen jatkossakin autolla joten "sijoituksen" takaisinmaksuaika venynee useampaan vuoteen. Tavallisella polkupyörällä ajaminen on tietysti vielä halvempaa ja hyödyllisempää mutta kun sillä ainakaan minun tapauksessani ei siis tule kuljettua.

lauantai 5. toukokuuta 2012

Hirveää tuhlausta

Öljyn mukana öljykentiltä nousee maasta myös maakaasua. Joskus kaasua ei ole niin paljon, että sitä varten kannattaisi rakentaa kaasuputki. Niinpä sadat öljykentät polttavat kaasun ilmaan, koska ne haluavat vain öljyn. Tätä kutsutaan soihdutukseksi. Öljykentät voivat päästää kaasun myös suoraan ilmakehään mutta se lämmittää ilmastoa kaksikymmentäkertaisesti hiilidioksipäästöihin verrattuna joten tässä mielessä soihdutus on ekoteko.

Hukkaan poltettavaksi päätyvä kaasu riittäisi tuottamaan esimerkiksi kaiken Saksan tarvitseman sähkön. Ilmaan poltetun maakaasun arvo on 20 miljardia dollaria. Soihdutus on yksi suurimmista hiilidioksidipäästäjistä. Hiilidioksidi päästöjä syntyy näin 400 miljoonaa tonnia joka vuosi ja se vastaa 70-80 miljoonan auton päästöjä tai koko Suomen hiilidioksidipäästöjä 10 vuoden ajalta. Soihdutus aiheuttaa paljon myös muita ympäristö- ja terveysongelmia. Eniten soihduttaa Venäjä. Ratkaisu olisi että valtiot kieltäisivät lailla soihduttamisen ja siihen tähtää myös Maailmanpankki. Venäjällä on tulossa voimaan soihdutuksen kieltävä laki vuonna 2014.

Wärtsilä on keksinyt alkaa myydä öljykentille maakaasun polttomoottoreita joilla kaasusta tehdään sähköä kentän omiin tarpeisiin. Investoinnin takaisinmaksuaika on vain muutamia vuosia.