tiistai 21. elokuuta 2012

Ydinjätteen kierrätystä

Yhdysvaltalainen TerraPower kehittää uudenlaista travelling wave ydinreaktoria (TWR) joka käyttää polttoaineena uraanin isotooppia 238 eli tavanomaisten voimaloiden tuottamaa ydinjätettä. Sitähän maailmalla on varastot pullollaan. Voimalan luvataan toimivan yhdellä polttoainelatauksella 50-100 vuotta. Viilentämiseen ei tarvita sähköä joten sähkökatkos ei aiheuttaisi onnettomuutta. Hankkeen rahoittajia on mm. Bill Gates ja protyypin pitäisi olla valmis 2020.

Suomenkin ydinjätteen loppusijoitusluola on suunniteltu niin että jäte pystytään tarvittaessa nostamaan uudelleen esiin. Suomen jätteen loppusijoitusta hoitava Posivakin totesi jo aikoinaan: "Kallioon loppusijoitetun ydinpolttoaineen palauttaminen maan pinnalle on kuitenkin mahdollista... Tulevaisuudessa saatetaan kehittää tekniikka, jolla käytetty ydinpolttoaine osataan hyödyntää taloudellisesti."

Hauskasti Suomessa ydinjätteen loppusijoittamisen on tarkoitus alkaa juuri 2020 eli samana vuonna kun TWR prototyyppi valmistuu. Kehitys kehittyy.

p.s. Tämmönen leijuva kiituri näyttää scifiltä mutta on totta. Kehitys kehittyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti