sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Puukaasu aggregaatti

Joku aika sitten kirjoitin lämmön ja sähkön yhteistuotannosta (CHP, engl. Combined Heat and Power) puupolttoaineella kotioloissa. Puukaasuun perustava tekniikka jäi siinä mainitsematta joten sananen siitä.

Puukaasulla tarkoitetaan pyrolyysin tuloksena puusta korkeassa lämpötilassa vähähappisen palamisen avulla tuotettua häkäpitoista kaasua, jota voidaan käyttää polttomoottoreiden polttoaineena. Ehkä tunnetuin puukaasu sovellutus ovat ns. häkäpönttöautot. Tietoa häkäpönttö autoista täältä www.ekoautoilijat.fi ja täältä www.ekomobiili.fi.

Puukaasua voidaan käyttää myös sähkön tuotantoon. Yhdysvaltalainen Tactical Woodgas tarjoaa valmista puun kaasutus laitteistoa ja siihen sopivaa 1 kW sähkögeneraattoria. Hintaa tulee noin 1750 eur.
Kanadalainen Nye Thermodynamics Corporation tarjoaa 2 kW settiä.
Kun tehoja tarvitaan lisää L.E.A.F. Generator tarjoaa puun kaasutus laitteistoja 10 kW asti.

Mutta miksi tämmöisiä laitteita ei myydä Suomessa? Tai jos myydään niin vinkatkaa missä. Täällä kuitenkin monella on omia metsäpalstoja niin olisihan se nyt mukava kotinsa lämmöt ja sähköt omalla hakkeella ilmaiseksi tuottaa. Liekö tässä sähköyhtiöiden ja/tai verottajan salaliitto taustalla.

perjantai 25. maaliskuuta 2016

Vuodenaikojen keskilämpötilat Oulussa

Mikään ei ole niin hauskaa kuin säätilastot koska siitä voi tehdä mitä jännittävimpiä visualisointeja. Asuuko minussa pieni tilastotieteilijä.

Oheiseen graafiin olen piirtänyt vuodenaikojen keskilämpötilat Oulussa vuosina 2003-2015. Tässä talvi on joulu-helmikuu, kevät on maalis-toukokuuu jne. Talvi 2003 tarkoittaa joulukuu 2002 - helmikuu 2003.
Kuten kuvasta voidaan nähdä talven keskilämpötila vaihtelee voimakkaasti kun taas muiden vuodenaikojen lämpötila on pysynyt vuodesta toiseen varsin tasaisena. Mitään ilmaston lämpenemistä kuvasta ei voi havaita jo siitäkin syystä että ilmastolla tarkoitetaan pitkän aikavälin muutoksia joiden havaitsemiseen ajanjakso on liian lyhyt.

lauantai 23. tammikuuta 2016

Vauhtipyörä à la Suomi

Tuuli- ja aurinkoenergian käytön lisääminen vaatii tehokkaiden energiavarastojen kehittämistä koska sähköntuotanto näillä tavoilla on sääolojen mukaan vaihtelevaa. Kun tuotantoa on paljon energiaa ladataan varastoon, josta sitä käytetään kun ei tuule ja/tai paista. Tarvittava varastointikapasiteetti on niin suuri että kemiallisilla akuilla tämä tulisi kohtuuttoman kalliiksi.

Yksi mahdollisuus on säilöä energiaa pyörivän massan liike-energiaksi eli vauhtipyörään. Kun energiaa varastoidaan pyörää kiihdytetään ja kun energiaa puretaan pyörä pyörittää generaattoria (ja samalla hidastuu).

Suomalainen Teraloop on keksinyt muuntaa vauhtipyörän ideaa niin että perinteisen pyörivän kiinteän massapyörän sijaan siinä on ympyrärataa ajava "juna". Eli donitsin muotoisessa tyhjiössä kiitää hurjaa vauhtia isomassainen magneettilevitaatio juna. Energiaa varastoidaan kiihdyttämällä vaunujen vauhtia ja puretaan jarruttamalla ja ottamalla energia talteen. Halkaisijaltaan 500 metriseen looppiin voitaisin varastoida huikeat 16 gigawattituntia ja purkaa 500 megawatin teolla. Kuulostaa melko scifiltä mutta Teraloop on tekemässä prototyyppiä ja myös teollisen mittakaavan 100-metrinen ja 100 megawatin tehoinen testilaitos on suunnitelmissa. Valmistuessaan se olisi maailman suurin energiavarasto kun laskuista jätetään pumpatut vesivarastot ja paineilmavarastot.