maanantai 19. joulukuuta 2011

Lämpöloukku

Nykyisten aurinkovoimalaloiden hyötysuhde on varsin heikko vain 11% luokkaa. MITissä on kehitetty erityiseen pintarakenteeseen perustuva ihmemateriaali joka absorboi hyvin auringon lämpöä mutta säteilee sitä pos erittäin vähän ja tämä yhdistettynä lämpösähköiseen pariin voi saavuttaa jopa kolme kertaa paremman hyötysuhteen.

Oivallus matkii maapallon kasvihuoneilmiötä: Auringosta tuleva infrapunasäteily voi siirtyä siruun pinnan aukkojen kautta mutta sitten ne eivät pääse enää takaisin heijastumaan. Laitteisto on valmistettavissa nykyisillä piiritekniikan tekniikoilla. Nyt testataan eri materiaaleja, jotta löydetään paras vaihtoehto

sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Teleskooppisiivet tuulimyllyyn

Aucklandin yliopistossa Uudessa-Seelannissa kehitellään teleskooppiperiaatteella toimivien turbiininlapojen käyttämistä tuulivoimalassa. Siiven pituus on tarkoitus säätää kulloiseenkin tuuliolosuhteeseen sopivaksi.

Omistuista kyllä Tekniikka ja talous lehti raportoi että "Kun tuuli yltyy, siiven pituutta kasvatetaan" vaikka NewScientist lehden artikkelista ymmärtäisin että asia on juuri päinvastoin eli pitkiä siipiä käytetään että mylly saadaan pyörimään hiljaisellakin tuulella ja lyhennetään kovassa tuulessa jotta rakenteet kestää. "Large turbines harvest more energy from the wind than small ones - provided the breeze doesn't freshen too much. Then long blades become a disadvantage as they exert big stresses on the turbine's mechanism, which can damage it."

torstai 15. joulukuuta 2011

Home on yes sir

Neste Oil rakentaa Porvooseen koelaitoksen jossa kehitetään mikrobiöljyn tuotantoprosessia ja testataan erilaisia mikrobiöljyn tuotannossa käytettäviä raaka-aineita, kuten olkia tai muita maatalouden tähteitä sekä teollisuuden jäte- ja sivuvirtoja. Mikrobiöljyä valmistetaan jätteistä hiivojen ja homeiden avulla. Tavoitteena on hyödyntää tulevaisuudessa jätepohjaista mikrobiöljyä uusiutuvan NExBTL-dieselin raaka-aineena. Suomi on yksi mikrobiöljytutkimuksen edelläkävijämaista ja Neste Oil on hakenut mikrobiöljyteknologialle patentteja. Kehitystyössä yhtiö on tehnyt yhteistyötä Aalto-yliopiston kemian teknillisen korkeakoulun kanssa. Täähän kuulostaa fiksulta hommalta.

Fortum sen sijaan seikkailee Etelä-Ruotsissa ja laittaa yhdessä Seabased Ab:n kanssa pystyyn maailman suurimman aaltovoimapuiston. Sen 420 poijua tuottaa 10MW aka 25 gigawattituntia vuodessa, joka vastaa tuhannen omakotitalon keskimääräistä sähkön kulutusta. Aaltovoimapuiston tekniikka perustuu Uppsalan yliopiston aaltovoimatutkimukseen, johon Fortum on osallistunut vuodesta 2007 alkaen. Täähän kuulostaa fiksulta hommalta.

torstai 8. joulukuuta 2011

Melko kallista

Kannattaako pienen ihmisen investoida tuulivoimaan? Tässä pari karkeaa laskelmaa aiheesta:

Jos laittaisi oman pientuulivoimalan: Esimerkiksi Bergey XL.1 ThermoSunilta maksaa 3480;- ja keskimääräisen tuulennopeuden vuodessa ollessa 4 m/s on laskennallinen tuotto 1013 kWh vuodessa. Jos sähkön hintana (mukaan lukien siirto) pitää 0.11 e/kWh niin se tuottaisi vuodessa 111;- ja investoinnin takaisinmaksuaika olisi siis 31 vuotta. Ei hyvä.

Entäs osakkuus tuulivoimalasta sitten: Yksi Lumituulen osake oikeuttaa ostamaan 500 kWh 5,55 snt/kWh hintaista sähköä vuodessa. Jos sähkön hinta muuten olisi 6,55 snt/kWh niin säästöä tulisi 5;- vuodessa. Osakkeita on naftisti saatavilla ja hinnat vaihtelee mutta jos hinta osakkeesta olisi vaikka 300;- niin investoinnin takaisinmaksuajaksi tulisi 60 vuotta.

Yhtäkkiä innostukseni tuulivoimaan kärsi pahan inflaation.

Lisäys 17.12.: Pakko vielä lisätä että tuulivoimalan osakkuudessa on kyllä sekin pointti että osakkeen voi sitten myöhemmin myydä pois ja siitä voi saada jopa paremman hinnan kuin millä sen hankki kun sen sijaan oman pientuulivoimalan kanssa pitkässä juoksussa käsissä on vanha mylly jota kukaan ei halua ja joka lopulta tulee käyttöikänsä päähän. Eli vaikka edellinen yli yksinkertaistettu laskelma ehkä muuta näyttää niin pidän osaketta silti parempana sijoituksena. Sen voi laskea niinkin että sijoitukselle saa 1.7% vuosituottoa eli parempi kuin pankkitili. Ja voi siitä saada vielä osinkoakin.

sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Ledit meni ihan putkeen

Suomalainen Valtavalo valmistaa loisteputkia jotka on toteutettu LEDeillä. Tämmöiseen käyttöön LEDit sopii hyvin koska putkeen niitä mahtuu paljon joten riittävä valoteho on helpompi saavuttaa kuin hehkulampun korvikkeissa. Energian säästöä (70%) ja pitkää käyttöikää (x5) tietysti luvataan. Ledit myös tietty syttyyy heti joten loisteputkista tuttu hidas syttyminen ja vilkkuminen on historiaa.

Erikoista kyllä Loistevalo on siirtämässä tuotannon Kiinasta Suomeen (Kajaaniin entisen paperitehtaan tiloihin) eli ihan trendiä vastaan ollaan kyllä menossa. "Yleisesti mielletään, että tuotteiden valmistus Aasiassa olisi kokonaiskustannuksiltaan edullisempaa – totuus voi kuitenkin yllättää.." Omasta verkkokaupastaan hinnat lähtee 29,90. Itselläni ei ole kuin yksi loisteputki valaisin ja se on kylpyhuoneessa. Siellä sen hidas syttyminen juurikin on ärsyttävää kun ehtii jo kusasta ennenkuin valo syttyy. Suorastaan toivon että tuo valo palaisi nopeasti loppuun ja se on satavarma että laitan LEDiputken tilalle!

lauantai 29. lokakuuta 2011

Tee-se-itse sähköpolkupyörä osa 2

Aiemmin blogissa olen esitellyt itse rakentamani sähköpolkupyörän, joka tosin kulki niin hitaasti että hyvä jos sillä pystyssä pysyi. Siinä sähkömoottori kytkeytyi etupyörään vetopyörällä. Sivulla sijaitseva painava moottori veti pyörän painopisteen ikävästi sivulle. Nyt värkkäsin parannetun mallin jossa tarakalle sijoitettu sähkömoottori pyörittää vetohihnalla polkimia. YouTube video täällä. Edelleen pyörä kulkee aivan liian hitaasti mutta huomattavasti toimivampi konstruktio tämä kuitenkin on ja painopistekin pysyy sivusuunnassa keskellä. Moottorina toimii sama generaattori jota käytin sähköä tuottavassa kuntopyöräprojektissa aiemmin (sitäkin on esitelty blogissa aiemmin). Ongelma piilee juuri siinä että se on hitaille kierrosluvuille optimoitu kestomagneetti generaattori ja myös pyörii hitaasti ja eipä siinä ole kyllä paljoa vääntöäkään.

Toki valmiitakin napamoottoripaketteja vanhan polkupyörän muuntamiseksi sähkökäyttöiseksi on saatavilla. Siis jos haluaisi päästä helpolla ja halvalla mutta kukapa haluaisi.

Akkuteknologiaharppaus - tuleeko se vihdoin?

Moni tuskastelee kännyköiden, läppäreiden ja täppäreiden akkujen lyhyttä kestoa. Akkurintamalla ei ole keksitty mitään mullistavaa sitten litium-akkujen (paitsi tämä tänä syksynä esitelty 30% lisäkapasiteettia antava elektrodien polymeerisidos) ja tarve paremmille akuille on huutava.
Mutta nyt Saksalaiset tutkijat ovat kehittäneet fluoridi-akun. Akun energiatiheys voi tutkijoiden mukaan olla jopa 10-kertainen tavanomaisiin litium-akkuihin verrattuna. Akussa on metallianodi ja metallifluoridista tehty katodi, joiden välissä on fluoridia johtava elektrolyytti. Katodin metallimateriaalina kokeiltiin muun muassa ceriumia. Mobiililaitteiden lisäksi tekniikka soveltuu myös sähköautoihin. Tuskin maltan odottaa että nämä pääsee kauppoihin asti. Joko vihdoin älypuhelimen akku kestäisi jopa päivän!

sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Ilmalämpöpumpun hyöty hauskoina kuvina

Olen useita vuosia ottanut omakotitaloni sähkömittarin lukeman ylös aina kuukauden vaihtuessa ja laskenut kk-kulutuksen. Talteen olen ottanut myös kuukauden keskilämpötilan (Oulussa). Tällaisesta datastahan voi helposti kehittää mitä erilaisimpia diagrammeja.

Alla oleva diagrammi esittää sähkönkulutukseni maaliskuussa ja maaliskuun keskilämpötilan eri vuosina. Ulkolämpötilalla ja lämmityksen tarpeella on luonnollisesti yhteys. Talossa on suora sähkölämmitys ja syksystä 2007 asti myös ilmalämpöpumppu. Vuosien 2008, 2009 ja 2011 maaliskuun keskilämpötila on lähellä vuoden 2004 lukemaa mutta ilmalämpöpumpun ansiosta sähkönkulutus vähäisempää. Vastaavasti vuotta 2010 voi verrata vuoteen 2005. Tietenkin vuosien varrella on kertynyt koko ajan lisää kaikkea sähköä syövää viihde ym. elektroniikkaa joten lämpöpumpun tuoma säästö lienee vielä isompi kuin kuvasta näyttää.



Tässä vielä vastaava kuvaaja toukokuulta. Vertaa sähkönkulutusta vuosina 2008 ja 2005 sekä 2009 ja 2006 jolloin keskilämpötilat olivat suunnilleen samat. Huomaa että tässä kuvaajassa keskilämpötila on +-asteita eikä pakkasasteita kuten edellisessä joten tässä korkeampi pylväs tarkoittaa vähemmän lämmitystarvetta kun edellisessä kuvassa korrelaatio on päinvastainen.

Hiljaista lämpöä kiitos

Laitoin suorasähkölämmitteiseen omakotitalooni ilmalämpöpumpun syksyllä 2007. Laite on sinänsä toiminut ja lämpöä riittänyt (kovimpia pakkasia lukuunottamatta). Sähkön kulutusta olen hyvinkin tarkasti seurannut ja arvioisin että laite säästää tämän hetkisellä sähkönhinnalla noin 300 euroa vuodessa ja maksaa itsensä takaisin viidessä vuodessa. Sähkön hinnan jatkuvasti noustessa säästö tietysti kokoajan lisääntyy ja takaisinmaksuaika lyhenee. Kesällä voi tarvittaessa viilentää.

Haittapuolena on että laite ääntelee melkoisesti. Sen pitämä ääni oli pikkuhiljaa salakavalasti kokoajan voimistunut ja noin 3 vuoden käytön jälkeen (heti takuun umpeuduttua) ääni alkoi rassata jo siihen malliin että kutsuin huoltomiehen. Laakerin vaihdon jälkeen se oli taas varsin miellyttävän hiljainen. Mutta nyt vajaa vuosi korjauksen jälkeen se on taas alkanut pitää ajoittain kovempaa ääntä. Ääni on hieman erilaista ja epäilen että ainakaan sama laakeri ei ole kyseessä. Koska ääni on vain ajoittaista ei oikein voi kutsua huoltomiestä koska minun tuurillani se ei varmasti äännä sielloin kun se tulee.

Uusimmassa Tieteen kuvalehdessä oli pikku juttu norjalaisessa Stavangerin yliopistossa kehitteillä olevasta lämpöpumpusta joka koostuu tuhansista kuutiomillin kokoisista Peltier-elementeistä. Mielenkiintoiseksi laitteen tekee se että siinä ei ole yhtään liikkuvaa osaa, se on täysin hiljainen ja kestää toiminnassa keksijöidensä mukaan 10 000 vuotta. Ei paha. Tutkijat uskovat että kaupalliset mallit valmistuvat 5-10 vuoden kuluessa.

tiistai 18. lokakuuta 2011

Butanolia tankkiin ja menoksi

Paljon on mediassa puhuttu biodieselistä ja bioetanolista mutta kolmas löpö toden sanoo. Nyt on tulossa biobutanoli. Sen raaka-aineeksi sopii sellu- ja elintarviketeollisuuden jätteet, sen energiapitoisuus on huomattavasti korkeampi kuin etanolin, se soveltuu teollisessa mittakaavassa valmistettavaksi ja käyttö onnistuu nykyisillä bensiinimoottoreilla ja bensiinin jakeluverkostolla. Biobutanolin valmistamista tutkiva professori Ulla Lassi Oulun yliopistosta arvioi sen kypsyvän kaupalliseen tuotantoon 5–10 vuoden päästä. Että näin meillä Oulussa. Siistiä eipä!

Lisäys 19.10.: Uusimmasta TM:stä saimme lukea että Amerikkalainen Tulanen yliopisto on anonut patenttia bakteerikannalle, joka pystyy tuottamaan butanolia selluloosasta kuten vaikkapa keräyspaperista.

lauantai 15. lokakuuta 2011

Völjyvä pingviini

Wello Penguin on on suomalainen aaltovoima keksintö joka on 30-metrinen 1600 tonnin painoinen kelluva lautta. Sen sisällä on akseliin ripustettu epäkesko massakappale joka aallokossa pyörii yhden kierroksen yhden aallon aikana ja tuotta sähköä. Ensimmäistä 500kW laitetta ollaan asentamassa Skotlantiin (video).
Uusimman T&T lehden mukaan maailmalla on kehitteillä 150 erilaista toteutusta aaltovoiman valjastamiseksi sähköntuotantoon. Että näitä eri versioita kyllä riittää..

maanantai 26. syyskuuta 2011

Tee-se-itse sähköauto

Rantalakeus lehdessä oli juttu Arto Laavan projektista muuntaa vanha Seat Ibiza sähköautoksi. Muunnos onnistui hyvin ja auto on nyt sähköautoksi katsastettu. Huippunopeus ~60km/h, toimintasäde 30km eli monelle kaupunkiautoilijalle täysin riittävät lukemat. Ja kaikki kustannukset 700 euroa! Tämmöiselle Pelle Pelottomalle täytyy nostaa hattua.

Vertailukohtana tulee mieleen Sähköautot - Nyt! hanke jossa joukko innokkaita harrastajia on kehitellyt vanhan auton sähköautoksi muunnossarjaa jo vuosi tolkulla ja isojen firmojen sponsoroimana. Vieläkään ei ole valmista tullut. Hinta-arvio muunnokselle on toistakymmentä tuhatta euroa. Toki tässä hankkeessa haetaan parempia suoritusarvoja ja sarjatuotantoa kun Arto käytti mitä käytettyjä osia sattui saamaan. Toivotan onnea tällekin hankkeelle.

torstai 22. syyskuuta 2011

Sukupuolikiintiöt

Paavo Arhinmäki on taas nostanut esiin ennenkin väläytellyn idiotismin sukupuolikiintiöiden määräämisestä pörssiyhtiöiden hallituksiin. Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa ehtikin jo palautella Paavoa maanpinnalle. Tässä vielä top 6 syytä miksi sukupuolikiintiöt ovat mielestäni /c:stä:

1) Miksi he haluavat iskeä kuilua ihmisten väliin ja jakaa heidät kahteen ryhmään? Eikös parasta olisi että hallituksiin valitaan pätevimpiä ihmisiä ihan sukupuolestaan riippumatta.
2) Kokeneissa johtajissa nyt vain sattuu olemaan enemmän miehiä johtuen siitä että he useammin suuntautuvat ja opiskelevat tällaisille aloille ja pyrkivät johtotehtäviin. Nykyään naisia on johtotehtävissä yhä enenevässä määrin.
3) Ihan kiistaton fakta on että huippulahjakkaissa on enemmän miehiä kuin naisia samoin kuin huippu tyhmissä (miesten hajonta suurempaa).
4) Jos yrityksen omistajat eivät saa vapaasti valita haluamiaan henkilöitä johtamaan omistamaansa businestä niin eikös heidän omistusoikeutensa ole silloin otettu pois? Hehän eivät siis enää hallitse omaansa. Samantien voisi takavarikoida koko osakkeet.
5) Kaikkia niitä naisia jotka ovat tiensä hallituksiin omilla kyvyillään raivanneet tämä ehdotus raivostuttanee suunnattomasti. Jos kiintiöt otetaan käyttöön niin on vaarana että ketään naista ei enää oteta vakavasti vaan nähdään vaan kiintiönaisina.
6) Missä on tasa-arvo kun pätevämpi mies jää ulkopuolelle että kiintiönainen saadaan mahtumaan sisään? Tasa-arvoa mielestäni on että ihmiset arvioidaan kykyjensä mukaan ei sen mihin "ryhmään" sattuivat syntymään..

torstai 15. syyskuuta 2011

Erilaista aaltovoimaa

Tässäpä muutamia erilaisia tapoja aaltovoiman hyödyntämiseksi:
Skotlantilaisen Aquamarinen Oyster on aallokossa avautuva ja sulkeutuva simpukka joka pumppaa vettä rannalla sijaitsevaan generaattoriin. Katso YouTube video.
Kanadalaisen Seawoodin SurfPower taas on aalloissa liikkuva kelluva ponttooni joka on kytketty pohjassa sijaitsevaan pumppuun ja pumppaa vettä rannalla sijaitsevaan generaattoriin.
Australialaisen BioPower Systemsin bioWave on veden alla oleva aaltojen liikuttama heiluri joka jälleen kerran pumppaa veden rannalla sijaitsevalle generaattorille.
Yhdysvaltalaisen Yu-Energyn visiossa taasen aalloilla veneen lailla kelluva ja heiluva härveli tuottaa sähköä. Myös tuulta voidaan käytään veneen heiluttamiseen.
Ruotsalaisen Mineston vedenalainen Deep Green leija ja suomalaisen AW-Energyn pohjaan sijoitettu heiluri pumppu onkin esitelty tässä blogissa jo aiemmin.
On arvioitu että maailman sähköntarpeesta kymmenesosa voitaisiin tuotaa aaltovoimalla.

maanantai 15. elokuuta 2011

FiksuLintu

Saksalaisen insinöörityön uusin taidonnäyte Feston linnun lailla lentävä SmartBird lennokki on kyllä hämmentävin laite mikä on vähään aikaan tullut vastaan. Kaunista. Tuosta kun tekevät vielä ihmisen kantavan version niin ois kyllä melkosta.

sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Ratkaisu hiilidioksidipäästöihin

Suomalainen 80-vuotias tiedemies Matti Nurmia on kehittänyt menetelmän hiilidioksidipäästöjen neutraloimiseksi maasälvän avulla. Voimalan savukaasut pestään kylmällä vedellä jolloin syntyy vichyä joka johdetaan maasälpämurskeen sekaan. Reaktiossa hiilidioksidi muuttuu vaarattomaksi bikarbonaatiksi joka voidaan laskea luontoon. Sivutuotteena syntyy alumiinin raaka-ainetta sekä litiumia ja lantanideja. Paljon puhuttu hiilidioksidin talteenotto ja varastointi maaperään on hemmetin kallista touhua. Tässä uudessa menetelmässä sivutuotteiden myynnistä saatavat tulot peittävät kuluja. Maasälpää syntyy kaivosteollisuuden sivutuotteena. Jotta maasälpää ei tarvitse kuskata pitkiä matkoja soveltuu menetelmä parhaiten alueille joilla on kaivostoimintaa. Pilottilaitosta hiilivoimalan yhteyteen rakennetaan Etelä-Afrikkaan jossa on suuria maasälpäjätekasoja kaivosteollisuuden jäljiltä. Alustavia tilauksia on jo kuudesta laitoksesta. Nurmian keksintö on viety maailman henkisen omaisuuden järjestön Wipon rekisteriin. Menetelmä on myös patentoitu. Aiemmin Matti on ollut mm mukana löytämässä useita uusia alkuaineita. Hienoa.

keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Sähkön kulutuksen seurantaa

Laitoin efergy merkkisen sähkönkulutusmittarin (Clas Ohlson 69,95e). Se asennetaan kodin sähköpääkeskukseen ja anturit tulevat kolmen kolmivaihevaihtovirtajohdon ympärille. Varsinaista suoraa sähköistä kontaktia ei siis ole ja sen voi helposti itsekin asentaa (kunhan tietää mitä tekee). Se lähettää sähkön kulutuksen 6s välein langattomasti näyttöyksikköön. Siitä siis näkee lähes reaaliaikaisesti sähkön kuluksen ja eri laitteiden vaikutusta siihen on helppo kokeilla.

Mutta ei siinä vielä kaikki. Kulutushistorian saa siirrettyä USB-kaapelilla Windows PC:hen, jossa siitä saa näkyviin kaikkia mahdollisia erilaisia graafisia käppyröitä. Kulutusta voi tarkkailla tunneittain, päivittäin, kuukausittain. Saa keskiarvoistettuja tyypillisiä päiväkulutuskäyriä eri viikonpäiville yms yms. Ohjelmaan saa syötettyä myös sähkön hinnan (tai päivä ja yö hinnat) ja kulutusta voi siis tarkkailla joko kilowattitunteina ja euroina. Mukana tuli myös sähkönsäästöasiaa sisältävä vihkonen.

Hauska lelu siis kaiken kaikkiaan ja ehkä tämän avulla jopa syntyy sähkön säästöä kun laitteiden, valaistuksen jne kulusta voi tsekata ja ylipäänsä tiedostaa nämä asiat. On helppoa kokeilla vaikka miten huoneenlämpötilan asteen lasku vaikuttaa päivä kulutukseen (siis jos on suorasähkö- tai lämpöpumppulämmitys kuten itselläni).

Sähköyhtiöthän ovat jo kovaa kyytiä asentamassa etäluettavia sähkömittareita koteihin ja kunhan niitä saadaan niin sähköyhtiö voi periaatteessa tarjota tätä vastaavaa dataa asiakkailleen esimerkiksi webbikäyttöliittymän kautta. Mutta itse en sitä päivää malttanut jäädä odottamaan.

lauantai 2. huhtikuuta 2011

Turbiinit vaateriin

Sarjassa erilaisia tuulivoimalatyyppejä esittelyssä tänään: Tanskalainen Edge Flow on kehittänyt rakennuksen katon reunaan vaakatasoon asennettavan tuulimyllyn. Kun tuuli osuu rakennuksen seinään ja nousee sitä pitkin sen nopeus kiihtyy. Rakennus siis ohjaa tuulen roottoreihin. Yksi yksikkö on 26 metriä pitkä ja roottorin halkaisija on 2,2 metriä eli tämä on tarkoitettu varsin suuriin rakennuksiin. Kaupungeista voi olla vaikeaa löytää paikkaa perinteiselle tuulivoimalalle.

sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Tee-se-itse sähköpolkupyörä

Aiemmin blogissani olen kertonut sähkögeneraattoria pyörittävän kuntopyörän rakennusprojektistani. No sitä ei tullut paljon käytettyä sen verran vähäistä oli sähkön saanti tarvittavaan hikoilun määrään verrattuna. Mutta nyt käänsinkin konseptin päälaelleen ja rakensin oikeastaan samoista osista (generaattori toimii moottorina kun siihen syöttää virtaa) sähköpolkupyörän. Projektista tehty video on täällä. Toistaiseksi se kyllä kulkee sen verran verkkaisesti että ei se päivittäiseksi työmatka-ajoneuvoksi sovellu mutta ehkä sitä saa kehiteltyä vielä paremmaksi. Hauskaa tämmöinen värkkäily joka tapauksessa on.

sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Vedenalainen leija

Sarjassa vihreitä energiantuotanto innovaatioita tänään: Ruotsalainen Minesto on keksinyt laittaa tuulivoiman tuotantoonkin käytetyn leijan veden alle ja jauhaa sähköä vuorovedestä. Turbiinilla varustettu 12 metrinen "Deep Green" leija kiinnitetään merenpohjassa sijaitsevaan ankkuriasemaan. Leija liikku vedessä vuoroveden virtausten mukana. Se reagoi veden liikkeisiin kuten tavallinen leija tuulen muutoksiin ja voi saavuttaa 500 kilowatin tehon. Maanpäällä tuulisuus vaihtelee mutta vuorovesi jauhaa tasaisesti ja varmasti. Leijat on kaapeloitu pohjaan kiinni ja ne eivätkä näy pinnalle mitenkään. Tässä videokin. Aika kätevää.

sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Nokia vs. Apple puhelimet

Mitä sanoja tulee ensimmäiseksi mieleen Nokian ja Applen kännykkäekosysteemeistä:
Nokia: demokratia, rock, eurooppa, sisältö, hyvä, vapaus
Apple: diktatuuri, pop, amerikka, muoto, paha, orjuus

Sovelluskehittäjän näkökannalta eroa on kuin päivällä ja yöllä.
Nokian puhelimille voi tehdä mitä tahansa ohjelmia millä tahansa työkaluilla ja jakaa niitä mitä tahansa väyliä käyttäen. Sekä Symbian että MeeGo ovat myös open sourcea.
Applen puhelimiin saa tehdä ohjelmia vain Applen hyväksymillä työkaluilla, niitä voi jakaa vain Applen valvomissa kauppa paikoissa missä Apple suuressa viisaudessaan päättää ja sensuroi kaiken sisällön ja lisäksi vetää rahaa aina välistä.

Applen toiminta on härskiä mutta busineksenä nerokas. Kuluttajia ei näytä haittaavan että heitä kohdellaan kuin lampaita. Moni ei varmaan edes tiedosta tätä.
Kun vielä ottaa huomioon että Nokia on jatkuvasti ympäristöjärjestöjen elektroniikkayristysten ympäristöystävälisyys ja sosiaalisen vastuun vertailuissa kärjessä ja Apple hännillä niin ei voi oikeastaan kuin ihmetellä miten kukaan valveutunut ihminen edes kehtaa käyttää Applen laitetta. iLampaat.

Tasan ei käy onnen lahjat

Olipa kerran planeetta jossa luonnonvarat olivat jakaantuneet epätasaisesti. Etelässä oli ehtymättömän aurinkoenergian lisäksi runsaasti öljyä, hiiltä ja muita luonnonrikkauksia. Siellä kasvukausi oli ympärivuotinen. Ihmisetkin olivat iloisempia kun ei ollut kylmää ja pimeää talvea.

Sen sijaan pohjoisessa oli kylmää ja pimeää ja ankeaa. Energiaa tarvi runsaasti lämmitykseen mutta sitä oli niukasti saatavilla. Kasvukausi oli lyhyt ja pimeys masentavaa. Niinpä etelän rikkaat maat joutuivat jatkuvasti antamaan kehitysapua pohjoisen köyhille maille. Monet pohjoisten maiden asukkaat pyrkivätkin pakolaisina paremman elämän perässä ihanaan etelään.

Näin siis jossakin toisella planeetalla. Maassa asiat ovat aivan toisin.

sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Tuulivoimametsä

Taas uusi tuulivoimala tyyppi bongattu. Yhdysvaltalaisen Atelier DNA yrityksen "metsä" koostuu 55 metriä korkeista hiilikuituisista tangoista joissa on keraamisia pietsosähköisiä levyjä. Ne tuottavat sähköä tuulen huojuttaessa niitä. Windstalk-puiston arvioidaan tuottavan yhtä paljon energiaa kuin samanlaajuinen perinteinen tuulipuisto.

perjantai 11. helmikuuta 2011

Troijan hevonen

Nokia on ollut perinteisesti erittäin Eurooppalainen projekti. Vaikka Symbian käyttöjärjestelmän juuret ovat Kanadassa (hauskasti Elopin syntymämaassa) niin sitä viime aikoina on kehitetty pääasiassa Suomessa, Saksassa ja UK:ssa. Nokian odotettu MeeGo käyttöjärjestelmä perustuu suomalaiseen Linuxiin. Symbianin ja MeeGon yhteinen ohjelmistokehitysympäristö Qt on Norjalaista syntyperää.

Tänään olemme saaneet kuulla kuinka Nokia aikoo siirtyä vastaisuudessa käyttämään Windows Mobilea ensisijaiseja käyttöjärjestelmänä paremmissa high-end älypuhelimissa. Jos Nokian johto ei kerta luota MeeGoon niin se kyllä tuntuu strategisena paremmalta vaihtoehdolta kuin Android. Monta pientä voi yhdessä pärjätä suurempaa vastaan. Microsoft ja Nokia on tässä high-end mobiilimarkkinassa laskettava pieniksi vaikka Nokia edelleen onkin selkeästi maailman suurin matkapuhelinvalmistaja. Liittyminen Googlen Android leiriin olisi strategisesti täysi itsemurha vaikka se taktisesti houkuttelevaa olisikin.

Tämän päiväinen ilmoitus sulatti Nokian pörssi arvosta 4.4 miljardia. Nyt kaikki kolme kilpailevaa mobiilikäyttistä iOS, Android ja WP7 ovat USA:laista alkuperää. Tätä näkökulmaa ei juuri ole mediassa tuotu esiin mutta käytänössä tänään 11.2.2011 Eurooppa menetti kaiken ja nyt kaikki varteen otettava mobiili teknologia on USA:laista. Tämä päivä on synkkä päivä eurooppalaiselle IT-alalle ja USA:n johto aseman riumuvoitto.

Elop itse tietysti nettosi tästä huipputilin. Hänhän on Microsoftin suurimpia yksityisomistajia mutta ei omista Nokiaa lainkaan. Tämä Nokialle vahingollinen mutta Microsoftille edullinen toimi sataa suoraan miehen omaan taskuun. Elop oli Troijalainen hevonen ja tulevaisuudessa termillä Troijalainen tullaan viittaamaan siihen kuinka USA mobiiliteknologian johtoaseman Euroopalta huiputti.

sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Näitä riittää

"Konstit on monet sanoi insinööri kun ilmalaivaa tuuliturbiinina käytti" vai miten se sanonta taas menikään. On maa- ja merituulivoimalaa, on horisontaalisia ja vertikaalisia turbiinikonfiguraatioita, on (tässäkin blogissa aiemmin esiteltyä) leija-jo-joa, suihkuvirtauksissa leijuvaa härveliä, meressä kelluvaa mallia jne. jne. Nyt bongasin Kanadalaisen Magenn Powerin pyörivä ilmalaiva tyyppisen mallin. Aika hauska ja erilainen idea. Etuna tietysti taas se että korkeuksissa tuulee kovempaa ja tasaisemmin kuin maanpinnantuntumassa.